KUCHNIA TURECKA
CO ZJEŚĆ W TURCJI
KUCHNIA TURECKA - CO ZJEŚĆ W TURCJI
CO ZJEŚĆ W TURCJI
• PRZYSTAWKI

Posiłek rozpoczyna zestaw sałatek przygotowanych na orientalną modłę, podanych na licznych małych talerzykach. Ów zestaw w każdej restauracji nieco się różni. Do najsmaczniejszych należy sałatka oberżynowa (patlıcan salatası), nadziewane liście z winogron (dolma), ślimaki faszerowane ryżem i orzechami (midye dolmasi), czerwony kawior (tarama) oraz marynowany móżdżek owczy (beyin salata si). Nie należy zamawiać głównego dania równocześnie z sałatkami, wszystko bowiem zostanie podane razem i potrawy gorące wystygną.
• KUCHNIA TURECKA - ZUPY

Bałkańska çorbası zimą podawana jest jako pierwsze lub drugie danie. Należy też spróbować „zupy weselnej” (dügün çorbası), w której pływają duże kawałki baraniny. Do innych wartych skosztowania zup należą – sycąca zupa z czerwonej soczewicy (kmrızı mercimek çorbasi) oraz zupa marchwiowa (havuç çorbası).
• TURECKIE DANIA MIĘSNE

Słowo kebab jest ogólnym terminem określającym potrawę turecką i bardziej odnosi się do sposobu przygotowania potrawy niż do jakiegoś szczególnego dania. Warto pamiętać, że sławny shish–kebab , przyrządzany z kawałków baraniny, małych cebul oraz pomidorów, nie jest jedynym kebabem. Jest ich wiele i wszystkich warto skosztować. Wyśmienite są też mięsne paszteciki (köfte kebap). Çöp kebab przyrządza się z małych kawałków baraniny nadzianych na szpikulec. Kebab przyrządzany wg receptury z Adany jest ostrzej przyprawiony. Inne sposoby przyrządzania mięs to: zrazy (bonfile), mięso zawijane wokół rożna (döner kebab), wspaniałe połączenia mięs i jarzyn, gotowane i podawane w podgrzewanych naczyniach ceramicznych zwanych güveç. Podobne połączenia mięsno-warzywne przyrządzane są w ciężkich, czarnych metalowych garnkach – tureckiej wersji chińskiego woka. Potrawy te bywają określane mianem sote. Wielbicielom drobiu tureccy kucharze oferują coś specjalnego: çerkez tavuğu – kawałki kurczaka duszone z czosnkiem i papryką (to stary przepis, który przywędrował do Turcji z Kaukazu).
• CO ZJEŚĆ W TURCJI - TURECKIE DESERY

Desery w Turcji są słodkie albo bardzo słodkie. Najpopularniejsza jest baklava. W porze letniej polecamy deser złożony z dostępnych wtedy owoców, np. melon (kavun) czy arbuz (karpuz). Wszędzie podaje się w małych szklanych naczyniach słodką, mocną turecką herbatę-çay.
Prezentowane oferty pochodzą z serwisu naszego partnera Wakacje.pl, po kliknięciu w link zostaniesz przekierowany na serwis Wakacje.pl
TURCJA
Co roku Turcję odwiedzają miliony turystów mających do swojej dyspozycji piękne plaże, światowej klasy zabytki, pyszną kuchnię i wiele innych atrakcji. Wszystko to sprawia, że Turcja to idealny kierunek aby przeżyć niezapomniane wakacje. Poznaj najpopularniejsze kurorty Turcji i ich największe atrakcje! Jesteśmy partnerem serwisu wakacje.pl
GALERIA







